Waarom mestonderzoek?

Frequent ontwormen versus resistentie verlagen.

ALS EIGENAAR WILLEN WE HET ALLERBESTE VOOR ONZE DIEREN.

Daarom laten we ze met soortgenoten op een weide grazen. We beperken de wormbesmettingen tot een minimum door te kiezen om ze regelmatig te ontwormen. Maar is dat wel de beste manier?

Frequent ontwormen brengt nadelen met zich mee:

 • Onze dieren krijgen weinig kans om zelf weerstand op te bouwen tegen wormen.
 • Regelmatig toedienen van anti parasitaire middelen is niet bevorderlijk voor een gezond evenwicht in de darmen.
 • De ontwormingsmiddelen hebben een ongunstige invloed op het bodemleven.
 • Maar het allergrootste gevaar is dat overmatig gebruik resistentie uitlokt.
  Dat betekent: wormen hebben een razendsnelle levenscyclus en kunnen zich bij elke nieuwe cyclus verbeteren. Als je ze bestookt met ontwormingsmiddelen, leren ze zich aanpassen, zodat ze de behandeling overleven. Zo kweken we superwormen.

Er zijn manieren om resistentie te vertragen:

 1. Weidemanagement: haal zo regelmatig mogelijk de mest weg uit de omgeving van je paard. Dat is de gemakkelijkste en allerbeste maatregel tegen wormbesmetting.
 2. Ontworm je paard enkel als het nodig is. Hoe weet je of je paard wormen heeft?
 3. Laat een mestonderzoek doen. Bij een gezond paard kan men in het weideseizoen minimum 3 keer een mestonderzoek laten uitvoeren. Dat kan bijvoorbeeld in maart/april, een tweede keer in juni en een derde keer in september.

  In de winterperiode is de uitslag van het mestonderzoek lager, er zijn geen nieuwe besmettingen van het weiland meer. Je neemt best een meststaal van elk paard apart. Als je een individueel meststaal neemt kan je zien welke van de dieren je niet hoeft te behandelen. Een deel van de paarden heeft immers een lage EPG en moet niet ontwormd worden.